Transfer Tekniği ile Mobilya Geri Dönüşümü

Merhaba..

Bugün,  resim transfer deneyimimi paylaşacağım ve yine bir geri dönüşüm hikayesi okuyacaksınız.

Müzik setimizin içinde olduğu dolap, uzun süredir boştu. Cam kapağı kırılmıştı; dolabın rengi, şekli bana çok itici geliyordu. Müzik setini çıkardım içinden; o da  çalışma odamda kös kös beklemeye koyuldu. O bana , ben ona baktım aylarca.  Evet, elbet bir şeyler çıkacaktı bundan. Ben de bekledim... Ta ki muhteşem bir siteyle karşılaşıncaya kadar : graphics fairy !

Böyle kafamda ampul yandığı anları çok seviyorum. Bir heyecan, bir heves, yanaklarda bir pembelik...Hemen toparlanıyorum; parlak yüzey astarımı, boyalarımı, transfer tutkalımı hazır ediyorum.  Alıyorum eski dolabımı karşıma, başlıyorum çalışmaya... 



Önce parlak yüzey astarı ile iki kat ( katlar arasında altı saat bekledim) bazı oluşturdum. Kullandığım malzeme, daha önce bahsetmişimdir, Polisan transfer astarı. Dolayısıyla, zımpara işi ile uğraşmadım. Çabuk kuruması için, katları ince tutmayı tercih ettim, o kadar. Aşağıda, astardan sonra, boyadan önceki durumumuz var; ve tabii ki kirli çalışıyorum :( Boyayı da iki kat sürüyorum sonra, iki ince kat. Katlar arasında üç dört saat bekleyebiliyorum sadece; oysa ki, oniki saat ideal anladığım kadarıyla.  Kullandığım boya da, su bazlı duvar boyası- kırık beyaz ve herhangi bir marka.

 Aslında, tüm projenin başlangıç nedeni dolabın kapaksız olması.. Planım şu: Ona kapak yaptıracağım ve esas çalışma aslında bu olacak. Marangoza gidiyorum; aldığım ölçüye göre, 3 mm'lik MDF'yi kestirip eve uçuyorum ve astarlama, boyama işlemi buna da yapılıyor. Kapağı kelebek menteşeyle tutturmayı planlıyorum; o yüzden MDF'nin ağır olmaması lazım; 3 mm'lik kestirmemin sebebi bu.

Kapağı ölçüyorum, biçiyorum; kafama göre bir tasarım oluşturuyorum. Şuraya şunu koyarım, altı üstü boş kalır, oraya da bunu koyarım diye diye epey bir uğraşıyorum. Sonunda, ana motif için  beğendiğim bir imajı ( ters görüntü şeklinde) GraphicsFairy'den alıp,  bilgisayara indiriyorum. Kapak ölçülerine uydurabilmem için, fotokopicide istediğim ölçeğe büyüttürüp; diğer süslemeleri ise doğrudan yazıcıdan alıveriyorum.


Transfer tutkalı ile ilk kez çalışacağım. Heyecanlıyım. Defalarca internetten uygulamaları izliyorum; sonra da haydi Bismillah, deyip başlıyorum. Önce kağıttaki desenlerin üzerine transfer tutkalını sürüyorum. Sonra da, boyanmış kapağın üzerine, desenleri transfer etmeyi planladığım yerlere. Yukarıda gördüğünüz gibi, kağıtları kapağa bir güzel yapıştırıyorum. Hava boşluğu kalmadan, iyice yapışsın diye de iyice sıvazlıyorum her yeri.

Sonra yatıp uyuyorum. Çünkü, diyorlar ki, "aman sabırlı olun; kağıtları soymakta acele etmeyin.." Bana kalsa, iki saat sonra yaparım ama, bu kez laf dinliyorum.  Ertesi sabaha bırakıyorum.

İşte beklediğim an! Süngeri ıslatıp, sakin sakin kağıtları ovalıyorum. Yavaş yavaş görüntüler çıkıyor ortaya. Sonra, süngeri bırakıp, elimle ölü derileri alıyorum ! Aşağıda , kağıdın soyulmuş şekli..

İlk deneme için fena değil. Transferler tamam. Yok yetmiyor; bir de bunu çatlatmak lazım... Tüm kapağı baştan aşağı, önce birinci adım çatlatma sıvısı ile kaplıyorum. Sonra evden sabah çıkıp akşam geliyorum. Evde olsam, dayanamam basarım ikinci sıvıyı. Yok, ilk kat kurusun, saydamlaşsın; ondan sonra ikinciye sıra gelecek. Maalesef bu aşamaların fotoğrafı yok; unutmuşum; affedin.. İkinci katı da, baştan aşağı sürüp, yine kurumaya bırakıyorum. Ertesi sabah çatlaklar çıkıyor ortaya, ama gözükmüyorlar. Ben, çatlakların görünür hale gelmesi için, toz göz farı kullanırım; siyah. Allık fırçalarımdan biri, artık bu işler için kullanılıyor. Kaygan yüzeyin üstünde, toz göz farına bulanmış allık fırçası yumuşacık kayıp gittikçe, çatlaklar görünür hale geliyor artık.


Kelebek menteşeler  ile kapağı monte ediyorum. 
Çooooook dikkatli bakınca, çatlaklar bile görünüyor !






Kapağın kapalıyken sabit durması için, karşılıklı mıknatıslar da yapıştırılıyor.






İşte yeni dolabım !!






2 yorum:

  1. vallahi bravo!!! emeğine sağlık...geri dönüşüm budur bence...atmadığın,dönüştürüp işe çok yarar bir mobilyaya dönüştürdüğün için tebrik ederim seni...tekrar tekrar ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Hele senden duydum ya bunları, daha da memnun oldum yaptığıma:) sevgiler..

    YanıtlaSil